Lunds universitet har beslutat att satsa på TikTok som en del av sin marknadsföringsstrategi. Målet med detta är att bättre nå ut till yngre målgrupper. Trots tidigare diskussioner om appens IT-säkerhet, anser universitetet att dessa problem inte utgör något hinder för deras satsning.
– Vi strävar efter att skapa en dialog med ungdomar, säger Anna Sparrenblad, kommunikatör på universitetets avdelning för nationell studentrekrytering, till SVT.
Engagerade studenter från olika program kommer att sköta det nya TikTok-kontot under ledning av Sparrenblad. Universitetet har även fått hjälp av tidigare studenter, som agerat rådgivare inför lanseringen.
Försiktighetsåtgärder på plats
TikTok har varit föremål för debatt kring IT-säkerhet, särskilt på grund av misstankar om appens kopplingar till den kinesiska regeringen. Trots detta har universitetet fortsatt att satsa på plattformen.
– Vi har diskuterat IT-säkerhet, men det har inte handlat om några strategiska beslut. Vi har inte ansett att det varit nödvändigt, säger John Westerlund, IT-direktör vid Lunds universitet.
Universitetets IT-avdelning rekommenderar att en särskild mobiltelefon används enbart för att driva TikTok-kontot och säkerställa trygg användning av plattformen.
Varierande risker med TikTok
Enligt David Lindahl, forskare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), skiljer sig säkerhetsriskerna beroende på individens arbetsroll och organisation.
– De flesta är inte av intresse för utländska makter, så risken för spionage är låg. Men frågan om att privat information kan säljas och hamna i fel händer är en betydande säkerhetsrisk som berör alla, påpekar Lindahl.
Även om universitetets närvaro på TikTok inte varit självklar tidigare, har det blivit lättare efter att fler företag och organisationer börjat använda plattformen.
– Vi har ett ansvar att finnas där vår målgrupp är. Nu när TikTok erbjuder en mer varierad typ av innehåll känner vi att vi också kan bidra, säger Anna Sparrenblad.
Målet med denna nya satsning är att attrahera potentiella studenter och ge en inblick i studentlivet vid universitetet.
Bör fler svenska skolor satsa på TikTok?
Kan Lunds universitet beslut att satsa på TikTok som marknadsföringskanal vara en indikation på en större trend inom utbildningssektorn? Med en målgrupp som i allt högre grad använder sociala medier, blir det avgörande för skolor och universitet att anpassa sina strategier för att nå ut till yngre generationer.
TikTok erbjuder en plattform där skolor kan skapa kreativt och autentiskt innehåll som resonerar med studenterna. Genom att visa upp campusliv, studentaktiviteter och utbildningsmöjligheter kan institutioner inte bara attrahera nya studenter, utan även bygga en starkare gemenskap och öka engagemanget bland befintliga studenter.
För att lyckas på TikTok behöver man dock en tydlig strategi och en förståelse för plattformens dynamik. Skolor bör överväga att involvera studenter i skapandet av innehållet för att säkerställa att det är relevant och genuint. I en tid där digital marknadsföring blir allt mer central, kan en närvaro på TikTok mycket väl vara nyckeln till att nå ut till framtidens studenter.