Den ultimata guiden för dig som vill veta mer om content marketing och hur du kan använda det för att få ditt varumärke att växa.
Innehåll
- Vad är Content Marketing
- Varför är Content Marketing viktigt
- Olika typer av Content Marketing
- Hur fungerar Content Marketing?
- Content Marketing exempel
- Content Marketing strategi
Vad är Content Marketing
Content marketing (innehållsmarknadsföring) är en process som handlar om att publicera skriftligt och visuellt material online med syftet att locka fler kunder och besökare till ditt företag. Detta sker främst via bilder, videor och blogginlägg.
För att din innehållsmarknadsföring ska bli framgångsrik och nå rätt målgrupp är det avgörande att:
- Skräddarsy en strategi anpassad efter målgruppen
- Publicera engagerande innehåll
- Identifiera och använda relevanta kanaler för distribution
- Analysera och mäta prestanda för kontinuerlig förbättring
- Använda SEO-strategier för ökad synlighet online
- Samarbeta med influencers eller partners för ökad räckvidd
- Aktivt interagera med din målgrupp för att bygga starka relationer
- Regelbundet uppdatera och förnya din innehållsstrategi för att hålla den aktuell och effektiv
Kort och gott handlar content marketing om att Planera, skapa, distribuera, dela och publicera innehåll via kanaler såsom sociala medier, bloggar, webbplatser, podcasts etcetera. Och precis som med det mesta inom digital marknadsföring är målet att öka varumärkeskännedom, försäljning, engagemang och lojalitet.
Varför är Content Marketing viktigt
Innehållsmarknadsföring är viktigt av flera olika anledningar, och det är definitivt något du bör utnyttja som företagare. Enligt Hubspot använder cirka 82% av alla digitala marknadsförare någon typ av content marketing. Antingen via blogginlägg eller visuell kommunikation.
Här är några viktiga skäl till varför innehållsmarknadsföring är viktigt:
Engagerar publiken
Genom content marketing kan du engagera din målgrupp på ett meningsfullt sätt. Se därför till att försöka skapa värdefullt och relevant innehåll som fångar publikens uppmärksamhet och bygger en relation med dem.
Bygger förtroende och trovärdighet
När du fått folk att lita på ditt innehåll ökar chansen att de även kommer att köpa dina produkter och tjänster. Därför bör du alltid prioritera att skapa högkvalitativ content.
Utbildar och informerar
Förutom att göra innehållet roligt och spännande, kan det även vara lönsamt att utbilda konsumenterna. Hur då? Jo, exempelvis genom att skapa informativ content om din bransch, dina produkter eller tjänster. Faktum är att informerade konsumenter är mer benägna att fatta säkra köpbeslut.
Driver trafik
Genom att skapa ett väl optimerat och relevant innehåll kan du locka organisk trafik från sökmotorer och sociala medier. Det kan i sin tur öka din webbplats synlighet och varumärkets exponering.
Genererar leads
Med content marketing kan du locka fler potentiella kunder. Det handlar om att ge bort användbar information eller resurser i utbyte mot att de delar sin kontaktinformation med dig, som till exempel deras e-postadress. På så sätt kan du bygga upp en lista med potentiella kunder och skapa möjligheter för framtida affärer.
Stöder kundresan
Innehållet kan anpassas efter olika stadier av kundresan. Vi rekommenderar att du förhåller dig till AIDA-modellen (Attention, Interest, Desire, Action) I det första steget, Attention, handlar det om att fånga konsumenternas uppmärksamhet. I det andra steget, Interest, ska ditt innehåll väcka deras intresse. I det tredje, Desire, fokusera på att skapa en önskan hos kunden. Och slutligen, i Action, vägleda dem mot ett beslut eller handling (exempelvis genomförande av ett köp eller en prenumeration). På så sätt ser du till att du erbjuder relevant information under varje steg i kundresan.
Sökmotoroptimering
Genom att skapa färskt och relevant innehåll ser du till att sökmotorerna blir glada. Regelbunden publicering av content kan förbättra din sökmotor rankning, vilket underlättar för potentiella kunder att hitta till din webbplats. Därför är en SEO-optimerad webbplats en avgörande faktor.
Kostnadseffektivt
Innehållsmarknadsföring är kostnadseffektivt jämfört med traditionella marknadsföringsmetoder. Så försök lägga fokus på att skapa en effektiv content marketing strategi. Det kan spara dig både tid och pengar.
Om du framgångsrikt fångar konsumenternas uppmärksamhet med ditt innehåll, kan det fortsätta att hålla dem intresserade och engagerade under en längre period.”
Varumärkesbyggande
Med hjälp av content marketing ser du till att forma ditt varumärkes identitet och värderingar. Konsekvent och välarbetat innehåll kan skapa en stark varumärkesnärvaro i din publiks medvetande.
Delbarhet
Om konsumenterna känner att ditt innehåll tilltalar dem ökar chansen för att de vill dela det med andra. Då kan ditt budskap få större spridning organiskt, via sociala medier och andra onlinekanaler. Detta är ett bra sätt att öka ditt varumärkes räckvidd.
Olika typer av Content Marketing
Online Content Marketing
Detta avser egentligen allt material som publiceras online, men hänvisar specifikt till webbsidor. Här på Growstep är vårt största fokus att skapa content i form av blogginlägg och guider, där vi kommunicerar budskapet främst via text och bild.
Om du driver en blogg eller säljer saker genom en hemsida så se till att skapa en stark onlinestrategi för att ranka bra i sökmotorerna. Sikta på att skapa landningssidor med organisk SEO och relevant innehåll som engagerar besökarna.
Social media Content Marketing
Med tanke på hur många personer som använder sociala medier (nästan 5 miljarder) är det lätt att se den enorma potential det medför. Nu för tiden investerar majoriteten av alla företag i digital marknadsföring via sociala medier, och om du inte redan gör det är det dags att börja nu!
Facebook, Pinterest, Instagram och Snapchat är några av världens största plattformar att arbeta med, och genom att dela ditt innehåll på var och en av dem kan du nå ut till en stor skara potentiella kunder.
Blog Content Marketing
Bloggar är en kraftfull form av content marketing som öppnar dörrar till kreativitet för både ämnesval och syften. Genom att publicera engagerande content via din blogg ökar möjligheten för att uttrycka ditt budskap på flera olika sätt. Du kan till exempel skriva informationsrika bloggposter, inkludera länkar och infoga sociala delningsknappar, vilket uppmuntrar till spridning av ditt innehåll på olika social media plattformar.
Podcast Content Marketing
I samband med att sociala medier blivit alltmer populärt världen över, har även podcasts hängt med på samma tåg. Kontroversiella figurer som Joe Rogan, Ben Shapiro och Alexandra Cooper har gjort sig ett namn i podcastvärlden, och blivit extremt populära bland den nya generationen.
Många som blir kända lyckas landa deals med stora företag som Apple, Spotify och Youtube, och av den anledningen lockas fler och fler företag till att starta sina egna poddar.
Poddar ger utrymme för mycket kreativitet eftersom de kan handla om vilket ämne som helst. Dessutom bestämmer du andra faktorer som till exempel rytm, vem som får gästa, var du annonserar podden och hur långa avsnitten är.
För poddar som handlar om digital marknadsföring borde du checka in dessa ⬇
Video Content Marketing
Majoriteten av dagens konsumenter erkänner att de helst lär sig om produkter och tjänster via video. Videomarknadsföring är ett utmärkt sätt att öka konverteringar, stärka relationen till konsumenterna och förbättra avkastningen på investeringen (ROI). Återigen är sociala medier och webbplatser det ultimata stället att dela dina videor på.
Hur fungerar Content Marketing
Som vi tidigare har gått igenom handlar innehållsmarknadsföring till största delen om att locka en publik genom att skapa berättelser som är både fängslande och väcker starka känslor hos dem. Det handlar med andra ord om att skapa en nära relation med publiken och konsumenterna. Du vill få dem att känna samhörighet med ditt varumärke.
Innehållsmarknadsföring för företag är mer en bara en metod eller plan; det är ett speciellt sätt att kommunicera med publiken. Och eftersom människor har olika behov när de funderar på göra ett köp är det viktigt att se till så ditt innehåll hjälper dem i varje steg i köpprocessen.
Inom digital marknadsföring (och affärer överlag) är ”konvertering” den önskade åtgärden som ett företag eller marknadsförare vill att en potentiell kund ska vidta. Vanligtvis innebär det att kunden gör ett köp eller att startar en prenumeration.
Överväg hur dina budskap överensstämmer med stadierna i köpprocessen. Detta kallas ofta för ”konverteringstratten” (Conversion Funnel), och den brukar delas in i tre stadier:
Stadie 1 – Toppen av tratten
Det första stadiet kallas för ”Top of the Funnel” (TOFU) och är det stadium där potentiella kunder först upptäcker din produkt eller ditt varumärke. Här är målet att fånga besökarnas intresse och uppmärksamhet. Det är dock lättare sagt än gjort.
TOFU handlar främst om att attrahera rätt målgrupp. Annars minskar chanserna att få dem att konvertera senare i köpresan. Så för att bäst undvika att fånga uppmärksamheten hos fel målgrupp är det avgörande att göra en grundlig publikundersökning.
I marknadsföring står man ständigt inför olika utmaningar, och TOFU är inget undantag. Här är några av de mest vanliga utmaningarna:
- Nå den specifika målgruppen
- Skapa Engagerande Innehåll
- Bygga Varumärkeskännedom
- Mäta ROI
- Anpassa sig till förändrade plattformsalgoritmer
Stadie 2 – Mitten av tratten
Det andra steget kallas ”Middle of the Funnel (MOFU). I det här stadiet börjar potentiella kunder engagera sig mer i ditt varumärke. Målet är då att vägleda leads till att bli kunder, med fokus på att öka deras intresse och visa värdet av dina erbjudanden.
Några av de vanligaste MOFU utmaningarna är:
- Hjälpa intressenter att överväga ett köp
- Erbjuda detaljerad information om produkter & tjänster
- Bibehålla intresse bland potentiella kunder
- Skapa innehåll som stämmer överens med de potentiella kundernas behov
- Mäta Framsteg
Stadie 3 – Botten av tratten
Nu har du framgångsrikt byggt förtroende och engagemang. Målet i BOFU är att främja konvertering och behålla kunder.
När dina potentiella kunder når detta stadium betyder det att de har visat ett tydligt intresse och är redo att överväga ett köp. Det är nu ditt tillfälle att presentera övertygande bevis för varför ditt erbjudande utmärker sig som det optimala valet för dem. Använd dig av kraftfulla call-to-action (CTA) och tydliga köpincentiv för att guida dem genom den sista fasen av beslutsprocessen.
Några av de vanligaste utmaningarna du kommer stöta på i BOFU är:
- Konvertera leads till kunder och underlätta det faktiska köpet
- Övervinna eventuella invändningar eller bekymmer kunden gör ett köp
- Hjälpa kunder ta det slutliga beslutet
- Säkerställa en smidig övergång från MOFU till BOFU för att minimera avhopp
- Upprätthålla engagemang med kunder efter försäljningen
Om du vill veta mer of vilka taktiker du kan använda i ”konverteringstratten” föreslår vi att du checkar in vårt inlägg; Optimera Conversion Funnel: Taktiker för Resultat inom Content Marketing.
Content Marketing exempel
Nedan följer några exempel som kanske kan inspirera, och ge dig en bättre förståelse för hur du kan sammanföra innehållet i marknadsföringsstrategin.
Exempel för Social Media Content Marketing
Det här företaget kanske du redan känner till? Asos är en av världens största e-handelsplattform som specialiserar sig på mode och kläder. Det grundades år 2000 i Storbritannien och har sedan dess växt till en global försäljningsgigant. Deras produktportfölj inkluderar kläder, skor, accessoarer och skönhetsprodukter, främst riktad till den yngre generationen.
På Instagram (och andra sociala plattformar) promotar de sina kläder och produkter genom visuella inlägg med fokus på kreativt och trendigt material. De brukar även samarbeta med influencers.
Exempel för Blog Content Marketing
Bloggbevakning bedrivs genom sajten Nyheter24 och är enligt Bloggportalen sveriges största blogg. Här finns mycket att lära för den som är intresserad av allt kring sociala medier.
Exempel för Podcast Content Marketing
Framgångspodden är en av Sveriges mest populära poddar och leds av Alexander Pärleros. Där gästar personer från alla håll och kanter, allt från bloggare till idrottare, vetenskapsmän och skådisar. Genom att ha en så brett utbud av olika gäster ökar även oddsen för att dra till sig fler lyssnare. Joe rogan, som många av oss säkert minns från programmet Fear Factor, kör samma taktik som Alexander. Idag är hans podd världens största och går att lyssna på via Spotify.
Exempel för Content Marketing i betalda annonser
Det här exemplet visar betalda och sponsrade annonser på Google för personer som letar efter billiga jeans. Annonserna innehåller några av deras produkter med detaljerad information om både produkt- och fraktpris. Detta är ett väldigt effektivt sätt att leda potentiella kunder, inte bara till webbplatsen, utan även direkt till en produkt.
Exempel för Video Content Marketing
Personen du ser i den här videon är fallskärmshopparen Felix Baumgartner, och han slog världsrekord i högsta möjliga hopp. År 2012 utförde han ett rekordhopp från kanten av rymden som kom att kallas ”Red Bull Stratos.” Han nådde en höjd av över 39 kilometer, föll i en hastighet på omkring 1 357,6 kilometer i timmen och bröt ljudvallen under sitt fall innan han säkert landade med fallskärm. Detta blev historiskt och är en av de mest omtalade stunderna inom extremt äventyr och vetenskaplig forskning. Visst, du kanske inte behöver ta dig upp i rymden för att skapa bra content, men du kan iallafall sikta mot stjärnorna!
Content Marketing strategi
Det första och viktigaste steget för att skapa en effektiv innehållsmarknadsföring är att sätta upp en smart strategi. Detta förenklar hela arbetsprocessen och gör att du får en övergripande vy av arbetet. Det blir även enklare att tidigt upptäcka brister som du kan åtgärda direkt, och på så sätt slippa göra massa efterarbete. Nedan följer några viktiga aspekter du bör ha med i strategin.
1. Hitta din målgrupp
När du skapar content är det viktigt att försöka fokusera på att göra innehållet mer nischat. Alltså mer specifikt för personer som är intresserade av din bransch och de produkter eller tjänster du säljer. Om du försöker marknadsföra till en så bred publik som möjligt finns det risk för att ditt budskap blir opersonligt och svårt att koppla till deras specifika intressen och behov. För att enklare hitta målgruppen kan det var läge att skapa en buyer persona.
2. Sätt upp mål
Nästa steg är att sätta upp smarta och tydliga mål för din content marketing strategi. Dessa mål bör vara specifikt anpassade för din verksamhet och förväntas smälta in i den större marknadsföringsplanen och företagets övergripande mål.
3. Bestäm KPI:er
Nu är det dags att sätta upp KPI:er (Key performance indicators). Det är mätbara värden som används för att bedöma prestation och framgång inom ett visst område eller mål.
- Antal sök på webbplatsen
- Konverteringsfrekvens (antalet konverteringar i förhållande till besökare)
- Genomsnittlig tid på webbplatsen
- Sidvisningar per session
- Antal e-postprenumerationer eller leads genererade
- Delningar och gillningar i sociala medier
- Organisk söktrafik till din webbplats
- Click-through rate (CTR) på e-postkampanjer
- ROI (Return on Investment) för content marketing
- Kundtillfredsställelse och feedback
Dessa mätvärden kan variera beroende på dina specifika mål och bransch, så se till att anpassa dem efter dina behov.
4. Bestäm content och format
Nu behöver du fundera över vilken typ av content du tror kommer attrahera målgruppen allra bäst, och nå de på djupet.
För att bestämma vilken typ av content du ska publicera bör du fokusera på syftet, målgruppen, plattformen och vad som engagerar målgruppen. Anpassa och variera innehållet för att hålla det kort och relevant. Lyssna på feedback från publiken och använd data för att optimera över tid.
Et tips är att analysera om det finns saker dina konsumenter redan gillar extra mycket med ditt varumärke. Då kan det var optimalt att satsa mer på det.
5. Välj rätt kanaler
När du beslutit vad det är för typ av content som ska publiceras är det dags att välja kanaler. Beroende på vad det är för innehåll och vem du vill nå ut till är det inte säkert att du måste publicera överallt. Men det kan ändå vara läge att testa olika kanaler för att bäst ta reda på vart potentialen är som störst. Pröva dig fram och se vad som funkar.
6. Sätt en budget
Om du tycker det är jobbigt att sätta upp en budget är du inte ensam. Det är många (inklusive oss) som ogillar att planera budgeten och hur den ska fördelas i de olika marknadsföringskanalerna. Men, det måste ju tyvärr göras.
Det finns dock några viktiga aspekter att ha i åtanke när man planerar budgeten för sin content marketing. Tänk på vilken typ av content du skapar och vilka kanaler innehållet ska marknadsföras på. Sedan kan du ställa följdfrågor till dig själv för att räkna ut kostnader. Kan det vara så att du behöver köpa någon programvara eller verktyg för att skapa innehållet? (prenumeration på Photoshop, ny kamerautrustning etcetera). Behöver du anställa designers, skribenter eller influencers? Skriv ner svaren och se hur det påverkar din budget.
Här är ett inlägg från Stokholms skrivbyrå där dem delar med sig av smarta tips på marknadsaktiviteter med liten budget.
7. Skapa en content calendar
Med en content calendar (innehållskalender) kan du planera och organisera allt innehåll på olika digitala plattformar som sociala medier, bloggar och webbplatser. Och för att göra den så effektiv som möjligt bör den innehålla:
- Datum och tid för när innehållet ska publiceras
- Vilken typ av innehåll det är
- Målgruppen innehållet ska riktas mot
- Relevanta sökord och hashtags som kan öka synligheten
- Länkar och Call to Action (CTA)
- På vilken plattform det ska publiceras
- Hur ofta content ska publiceras
Försök fokusera på att göra kalendern välorganiserad. Då kommer den hjälpa dig att effektivt planera, skapa och publicera engagerande content och hjälper dig uppnå dina mål.
Tips! HubSpot har en gratis kalendermall för sociala medier du kan använda! 💯
8. Skapa och publicera innehåll
Då var det dags för den kreativa andan att smyga in i varje ord, bild och video. Ta tillfället i akt att skapa content som inte bara berör utan också inspirerar och engagerar målgruppen på djupet. Och för att säkerställa att du konsekvent publicerar innehåll och delar det med potentiella kunder är det optimalt att använda sig utav en content calendar (som vi gick igenom tidigare i avsnittet).
Steg 1. Fokusera på att skapa högkvalitativt innehåll och gör innehållet så användbart och engagerande som möjligt. Om du inte vet vart du ska börja så kan det vara smart att göra en omvärldsbevakning och se hur andra företag i samma bransch gör. Vad för typ av innehåll skapar de som trender, engagerar publiken och som du kan implementera i din strategi?
Steg 2. Nästa steg handlar om att optimera innehållet så det blir lätt för din målgrupp att hitta det. Här kommer SEO in i bilden. Genom att använda relevanta sökord och taggar kan vi öka synligheten och nå ut till en bredare publik. Se till att utnyttja social media kanalerna till sin fulla potential.
Steg 3. I det sista steget är det dags att promota din content. Förutom att marknadsföra materialet via sociala medier är e-postmarknadsföring ett bra tillvägagångssätt. Ett exempel på detta är Spotify som brukar skicka ut nyhetsbrev till sina kunder där de reda på när artister de lyssnar på kommer ha konsert i närheten.
9. Analysera och mät resultaten
Det sista steget handlar om at analysera och mäta resultaten. På så sätt kan du förstå vad som fungerar och inte i contentstrategin. Det hjälper dig se om det behöver göras några fler insatser eller ändringar för att förbättra marknadsföringen och nå en bredare publik.
Här är några frågor du kan överväga för att spåra framgången för din contentstrategi:
- Har du nått en bredare publik?
- Vilka typer av innehåll har genererat mest interaktion och engagemang från din målgrupp?
- Har du märkt en ökning av webbplatsens trafik och användning som kan kopplas till din contentstrategi?
- Hur har din närvaro på sociala medier påverkats av strategin? Till exempel ökad delning eller fler kommentarer?
- Har du genomfört några undersökningar eller samlar du feedback från din målgrupp för att bedöma deras respons på din contentstrategi?
Dessa frågor kan hjälpa dig att få en mer omfattande förståelse för hur väl din contentstrategi fungerar och identifiera områden som kan kräva anpassning eller förbättring.
Slutord
Äntligen var du i mål. Grattis!
Vi hoppas du känner att denna guiden varit lärorik och att den gett dig färsk kunskap om hur du kan dra nytta av content marketing. Följer du guiden stegvis och implementerar i din marknadsföringsstrategi ökar dina chanser att lyckas skapa innehåll som konverterar.
Tips! Är du intresserad av att veta hur social media marketing fungerar bör du kolla in vår SoMe guide. Där lär vi dig allt om hur du kommer igång med marknadsföring i sociala medier.