Det finns många myter och missupfattningar om digital marknadsföring som florerar på nätet. Och som nybörjare kan det vara en utmaning att skilja på vad som faktiskt fungerar och vad som är vilseledande påståenden. I takt med att digitala strategier och verktyg utvecklas snabbt, kan det vara lätt att fastna i gamla sanningar eller tro på tips som inte längre är relevanta.
I detta inlägg går vi igenom 10 vanliga myter om digital marknadsföring 2024, och vi avslöjar vad som är sant och inte. Låt oss reda ut förvirringen och ge dig insikter som hjälper dig att fatta mer välgrundade beslut för din digitala närvaro. Sanning eller konsekvens? – Vad väljer du?
1. Min webbplats behöver inte uppdateras
Om du har skapat en webbplats så är vi stolta över dig. Bra jobbat, verkligen! Det är ett tidskrävande projekt, och känslan när man är färdig med något man jobbat på länge är ju minst sagt skön. Däremot kan man lätt glömma av att webbplatsen faktiskt behöver underhållas regelbundet och uppdateras frekvent, även efter den är lanserad.
Inom varje bransch finns det oftast väldigt många konkurrenter. Dessa konkurrenter tävlar ständigt om vem som kommer synas längst upp i sökresultaten. Av den anledningen är en väloptimerad hemsida avgörande för hur framgångsrikt du når både din publik och sökmotorerna. Därför bör du regelbundet analysera din egen webbplats (även konkurrenternas, om du har tillgång till analysverktyg) och leta efter förbättringar som kan implementeras. På så sätt ligger du steget före samtidigt som webbplatsen och varumärket förblir relevant.
2. SEO har väl dött ut?
En av de mest vanligt förekommande myterna om digital marknadsföring är att SEO är helt dött. Detta stämmer inte. Förvisso har SEO landskapet förändrats en hel del sedan olika AI verktyg och program grävt sig in på marknaden. Det har såklart lett till en viss oro bland digitala marknadsförare.
Trots dessa förändringar är SEO fortfarande avgörande för att synas online. Sökalgoritmerna utvecklas kontinuerligt, vilket innebär att företag måste anpassa sina strategier för att förbli konkurrenskraftiga. Kvalitet, relevans och användarupplevelse har blivit mer centrala faktorer. Genom att skapa värdefullt innehåll och optimera sin webbplats kan företag fortfarande nå sina målgrupper effektivt.
SEO är en ständigt pågående process. Vi har även en djupgående SEO-guide där vi berättar hur du går tillväga för att sökoptimera din hemsida och locka fler besökare.
3. Det enda jag behöver göra är att skapa innehåll
Att skapa bra och relevant content till din webplats är såklart väldigt viktigt. Dels för att få besökare att engagera sig i ditt varumärke, och dels för att bygga förtroende och tillit. Men digital marknadsföring handlar om mer än bara innehåll. När det kommer till SEO behöver du också fokusera på tekniska aspekter av din webbplats, såsom sidans hastighet, prestanda och navigering. Dessutom måste innehållet hålla hög kvalitet och ge användarna den information de behöver.
Trots detta finns det fortfarande många myter om digital marknadsföring. En av dessa myter är att kort och frekvent innehåll alltid ger bäst resultat. Istället för att bara producera ett par korta inlägg i veckan bör du överväga att skapa längre och mer djupgående artiklar som besvarar din publiks frågor. Detta hjälper dig att få högkvalitativa backlinks, vilket i sin tur förbättrar din sökrankning.
Lär dig skapa engagerande innehåll som får din sida att ranka högt 👇
4. Publiken är för bred
I marknadsföringsvärlden är ingen publik för bred. Visst, ju större publik desto svårare kan det bli att tillgodose allas behov. Men ´som man bäddar får man ligga`. Var istället positiv över att så många är intresserade av ditt varumärke och se det som en möjlighet att segmentera din målgrupp. Genom att identifiera olika undergrupper kan du skapa riktade budskap och anpassade strategier som talar direkt till specifika behov och önskemål. På så sätt kan du bättre nå ut till hela din breda publik utan att tappa den personliga touchen.
5. Email marketing är inte lönsamt längre
Jodå. E-postmarknadsföring är ett utmärkt sätt att hålla en publik uppdaterad med vad som händer. Till exempel kan du skapa e-postutskick med information om de senaste nyheterna, eller heta produkter som landat i butiken. Även om många personer ser email marketing som skräppost kan det vara mycket lönsamt. Om du gör det på rätt sätt kan det hålla kunderna lojala. Dessutom kan det påminna dem om att dina produkter finns när de kanske funderar på att köpa något.
Om dina utskick engagerar kunderna finns det ingen anledning att sluta med e-postmarknadsföringskampanjer. Detta kan öka både försäljningen och antalet potentiella kunder från personer som redan visat intresse för att köpa från ditt företag. Med andra ord; Jo, email marketing är fortfarande både effektivt och lönsamt.
6. Mer trafik = mer pengar
En annan vanlig myt inom digital marknadsföring är att ´more traffic equals more money`. Detta är inte helt sant. Självklart är det bra att få in mer trafik till sin webbplats, onlinebutik eller vad det nu må vara. Men digital marknadsföring handlar också mycket om att få rätt sorts trafik lika mycket som det handlar om att öka trafiken. Det anses bättre att ha en mindre mängd högkvalitativ trafik med konverteringar istället för att ha mycket trafik med hög bounce rate (avvisningsfrekvens).
Det avgörande är att trafiken till din webbplats faktiskt omvandlas till försäljning eller leads. Därför är det optimalt att rikta in sig på att hitta rätt sökord och sökordsfraser som kan implementeras i ditt innehåll. Denna insikt bidrar till att bryta ner myter om digital marknadsföring och understryker vikten av att prioritera kvalitet framför kvantitet.
7. Mitt företag måste finnas på ALLA sociala medier-plattformar
Vilka SoMe plattformer du bör synas på grundar sig mycket i vad för typ av verksamhet du bedriver. Låt säga att du driver en sportbutik med försäljning av sportutrustning och diverse tillbehör. Vad är då viktigast. Att du skriver om produkterna eller att du på något sätt visar dem för potentiella köpare?
I det här fallet skulle det förmodligen vara mer lönsamt att fokusera på det visuella snarare än att enbart skriva om produkterna. Då kan plattformar som Instagram och TikTok, där bilder och videor är i fokus, vara mycket effektiva för att visa upp sportutrustningen i aktion eller inspirera kunder genom olika träningsdemonstrationer. Om du istället driver en business som handlar om resor kanske en blandning av blogginlägg och videoplattformar det mest optimala alternativet.
Det handlar om att välja rätt plattformar som passar ditt innehåll och din målgrupp. Att vara aktiv på de mest relevanta plattformarna är viktigare än att försöka vara överallt, eftersom det ger dig större chans att nå ut med rätt budskap till rätt publik.
8. Bra produkter eller tjänster säljer sig själva
Om du har en grym produkt eller tjänst att sälja, skitbra! Men det garanterar inte framgång. Försök även satsa mycket på att öka medvetenhet, engagemang och positionering. Detta gör du främst genom upprepad exponering av ditt varumärke och dina produkter. Varumärkesexponering är avgörande för att sticka ut på en fullsatt marknad och driva försäljning. Ge människor exempel på hur dina varor och tjänster är användbara. Förslagsvis kan du ge rabatter och erbjudanden där det är relevant.
Genom åren har många produkter misslyckats, inte på grund av kvaliteten, utan på grund av otillräcklig marknadsföring. Först efter att marknadsstrategin ändrats har de nått framgång. Bara för att en produkt är bra, betyder det inte att den automatiskt kommer att sälja.
9. Negativ publicitet är bättre än ingen publicitet alls
Det är en gammal myt att all publicitet är bra publicitet, men i dagens digitala värld, när vi pratar om myter om digital marknadsföring, är detta inte alltid sant. Med sociala medier och snabb spridning av information kan negativ publicitet skada ett varumärke betydligt. Kunderna har idag större makt att påverka hur företag uppfattas, och negativa recensioner eller PR-skandaler kan få långtgående konsekvenser. Visst kan viss kontroversiell publicitet skapa uppmärksamhet, men det innebär inte nödvändigtvis att den bygger långsiktigt förtroende eller lojalitet hos kunderna.
10. Det är lugnt, AI kan göra jobbet åt mig
Ja, det må vara sant att AI kan göra en hel del jobb åt dig, men det betyder inte att du helt och hållet kan förlita dig på artificiell intelligens (inte än i alla fall…). Faktum är att det finns många AI verktyg där ute som kan vara till stor hjälp för digitala marknadsförare. Du behöver nödvändigtvis inte vara en senior copywriter för att skriva bra content. Du behöver heller inte var en grafisk designer för att skapa tilltalande grafik. Nej, med hjälp av AI kan du faktiskt göra i stort sett allt detta. Vi på Growstep tar ibland hjälp av AI verktyg, till exempel när vi ska generera bilder, eftersom ingen av oss är superduktig på att skapa grafiska bilder. Detta är väldigt effektivt och sparar oss både tid och pengar.
Vad tror du, kommer AI ta över alla våra jobb i framtiden?
På lång sikt finns det de som tror att AI kan utgöra ett hot mot mänskligheten (peppar, peppar), men om vi ska vara lite mer optimistiska kan vi istället lyfta fram de positiva aspekterna. AI har stor potential att förbättra och förstärka mänskligt arbete, snarare än att ersätta det. Här är några exempel:
AI och kreativitet
AI har visat att den kan skapa allt från konst och musik till komplexa berättelser. Den fungerar mer som en katalysator för kreativitet genom att hjälpa människor att tänka i nya banor, snarare än att bara följa fördefinierade regler.
AI som en samarbetspartner
Istället för att ersätta människor, används AI alltmer för att samarbeta med oss. Verktyg som hjälper till att analysera stora datamängder eller ge förslag på nästa kreativa steg är exempel på hur AI kompletterar mänskliga förmågor.
AI lär sig kontinuerligt
AI kan nu lära sig och förbättra sig över tid, vilket innebär att den inte längre är statisk eller begränsad till förinställda parametrar. Detta gör att den kan anpassa sig till nya miljöer och uppgifter, precis som människor.
AI och estetiskt beslutsfattande
Numera handlar diskussioner om AI mer om att integrera etiska och ansvarsfulla ramverk, snarare än att se den som en enkel maskin utan djupare förståelse för mänskliga värden.
Skiftet handlar om att se AI som en dynamisk och mångsidig partner, snarare än en teknisk ”ersättare” med begränsningar.
Sammanfattning
Nu har slagit hål på de allra vanligaste myterna om digital marknadsföring. Allt från vikten av att hålla din webbplats uppdaterad till hur AI kan hjälpa oss i vårt dagliga arbete. Genom att förstå vad som verkligen gäller – från SEO och sociala medier till e-postmarknadsföring och AI – kan företag bättre anpassa sina strategier och nå framgång i den digitala världen. Genom att avfärda vanliga missuppfattningar och istället fokusera på datadrivna och effektiva metoder kan du maximera dina resultat och nå dina mål snabbare.