I den här guiden går vi igenom vad medieplanering är samt hur du sätter upp en medieplan och strategi för din digitala marknadsföring.
Innehåll
- Vad är medieplanering?
- Strategi
- Budget & kanalval
- Contentplan
- Analys, mening och uppföljning
Vad är medieplanering?
Medieplanering handlar om processen där marknadsförare avgör hur, när och var en publik ges ett utvalt reklambudskap. Medieplanerare analyserar publiken, kanalerna samt annonserna för att avgöra det mest effektiva sättet att kommunicera ett budskap till målgruppen.
Eftersom digital marknadsföring är ett väldigt konkurrenskraftigt landskap är en väl utformad medieplan avgörande. Det är även viktigt att få publiken engagerad i ditt varumärke genom att betjäna dem med rätt budskap, vid rätt tidpunkt, via rätt kanal. Syftet är att lyfta räckvidd, engagemang, konvertering och slutligen ROI.
När du upprättar en medieplan, ta hänsyn till följande:
- Vem är det vi ska nå?
- Hur stor är marknadsföringsbudgeten
- Vilka är konverteringsmålen?
- Hur ofta ska meddelandet visas?
- Vad är räckvidden (hur många människor kommer att se det)?
- Hur definierar vi framgång?
Det första steget i medieplanering är att formulera en strategi, utvärdera hur effektiv den är och därefter justera den. Låt oss därför börja med strategin!
Strategi
En digital marknadsföringsstrategi är något alla marknadsförare behöver och kommer använda vid flera tillfällen. Det är en omfattande plan som beskriver hur företaget ska utnyttja digitala kanaler, plattformar och marknadsföringsverktyg för att uppnå sina affärsmål. Den omfattar en uppsättning av strategier, taktiker och åtgärder som syftar till att nå och engagera en målgrupp. Denna strategi tar i beaktande olika digitala plattformar såsom sociala medier, sökmotorer, e-postmarknadsföring, skapande av innehåll, samt onlineannonsering och mer därtill.
I det här klippet får du lära dig att effektivt utveckla en digital marknadsföringsstrategi
Budget & kanalval
När man börjar planera sina medieaktiviteter är det första steget att bestämma hur mycket pengar som bör spenderas. När budgeten sedan är bestämd kommer utmaningen att välja rätt kanaler för att nå ut till sin publik. Men, det finns vissa risker med detta. Vissa kanaler kräver en grundläggande investering för att fungera effektivt, och om man inte gör den investeringen kan pengarna man satsat på kanalerna gå förlorade.
Det är viktigt att ha i åtanke att om du spenderar mer pengar (än konkurrenterna) på din digitala marknadsföring betyder det inte att du automatiskt kommer få bättre avkastning och ett bra resultat.
Låt oss leka med tanken att du driver en annonskampanj. Då beror kampanjens framgång beror på flera faktorer, inklusive målgruppens beteende, annonsens kvalitet, målinställningar, konkurrenssituationen och mer. Att öka budgeten kan ibland förbättra resultaten om kampanjen är optimerad och responsen från målgruppen är positiv, men det är inte en garanti.
Det är viktigt att ha en noggrann strategi för annonsering, övervaka kampanjens prestanda och göra justeringar baserat på realtidsdata. När du investerar mer pengar i annonsering bör det vara ett medvetet beslut baserat på tidigare resultat och analys av målgruppens beteende.
En lyckad annonseringsstrategi involverar att testa och anpassa olika aspekter av kampanjen för att hitta den mest effektiva balansen mellan budget och resultat. Detta gäller för all typ av digital marknadsföring.
Contentplan
En contentplan är en väldigt viktig del du behöver ha med i din medieplanering. Det är ett dokument som beskriver målen och taktiken för att skapa och distribuera innehåll för att uppnå specifika marknadsförings- och affärsmål. Planen fungerar som en vägkarta för hur vi skapar innehåll och marknadsför det. Den ser till att vårt innehåll överensstämmer med den övergripande marknadsföringsstrategin.
Contentplanen bör innehålla följande delar:
Mål och syfte
Tydliga och specifika mål definieras såsom att öka varumärkesmedvetenheten, driva webbplatstrafik, generera potentiella kunder eller öka kundernas engagemang.
Målgrupp
En detaljerad beskrivning av målgruppen ges för att säkerställa att innehållet resonerar med rätt personer.
Innehållstyper och format
Här beskrivs vilken typ av innehåll som ska skapas och publiceras. Exempelvis blogginlägg, videor, infografik, podcasts, inlägg i sociala medier, etc.
Content calendar
Ett schema upprättas för att skapa och publicera innehåll, så att det blir ett jämnt flöde av material.
Distributionskanaler
Planering för genom vilka plattformar och kanaler materialet ska publiceras. Exempelvis via företagets webbplats, sociala medier eller nyhetsbrev.
Nyckelord och SEO-strategi
Planen inkluderar ofta att utföra en sökordsanalys och skapa en SEO-strategi för att optimera innehåll för sökmotorer.
Marknadsföring av innehåll
Taktik för att marknadsföra innehållet, till exempel via sociala medier, partnerskap för influencers eller betald reklam.
Mätning och analys
KPI:er definieras för att spåra framgången för innehållsmarknadsföring, såsom webbplatstrafik, omvandlingsfrekvenser, engagemangsstatistik etcetera.
Budget och resurser
Planen kan visa hur mycket pengar som ska spenderas på att marknadsföra innehållet och vad som behövs, såsom innehållsskapare, designers eller marknadsföringsverktyg.
Riktlinjer för innehåll
Riktlinjer för varumärkets röst, ton och stil tillhandahålls för att upprätthålla konsekvens i allt innehåll.
10 steg för att skapa en effektiv content plan
1. Sätt upp mål och KPI:er
När du skapar en strategi är det mest lämpligt att börja målen. Börja därför med att undersöka vad det är du vill uppnå med din innehållsmarknadsföring? Det kan till exempel vara att skapa varumärkesmedvetenhet, bygga trovärdighet och förtroende eller att utbilda sin publik.
Listan nedan visar några av de mest vanligt förekommande målen, och för varje mål är det viktigt att ha minst en KPI för att mäta framstegen. För att kunna bedöma hur väl du arbetar mot dessa mål kan du utforska användbara nyckeltal såsom räckvidd, engagemang, konvertering och kundlojalitet.
- Skapa varumärkeskännedom
- Bygga trovärdighet
- Utbilda publiken/kunderna
- Skapa lojalitet med nuvarande kunder
- Generera leads
- Få fler prenumeranter
- Generera försäljning/intäkter
- Stödja lanseringen av en ny produkt
För fler grymma content marketing KPI.er kan du checka in denna artikeln!
2. Bestäm målgrupper
Nu är det dags att bestämma din avsedda målgrupp. Detta brukar sammanfalla med dina typiska kundprofiler eller sociala mediegrupper. Dessutom är det vanligt att företag har olika målgrupper. Om du också har det så är det optimalt att skräddarsy innehållet för varje specifik målgrupp. På så vis kan du bättre nå och engagera dina olika segment av kunder.”
Om du börjar helt från scratch kanske du känner dig osäker på hur man hittar rätt målgrupp. Isåfall rekommenderar vi att du lär dig det först. 🙂
3. Granska ditt nuvarande innehåll
Det tredje steget är att granska din nuvarande content, vilket kommer hjälpa dig att bättre förstå var du ska gå. Genom att göra en granskning av ditt innehåll kan du enkelt utvärdera detta. Börja därför med att dokumentera allt ditt nuvarande innehåll. Om det är för mycket rekommenderar vi att sätta en tidsgräns. Till exempel 3 månader eller ett år. Detta kanske låter som en lång period, men det är viktigt att tillräckligt med data för att få en tydlig bild av vad du publicerar.
Tänk på att i stort sett all typ av digital marknadsföring är en ständig process av tester, analyser och utförande. Med andra ord ett tidskrävande arbete.
Finns det fler anledningar till att göra en innehållsgranskning?
Absolut! Några exempel på vad det kan hjälpa dig med är:
- Hitta innehåll du inte visste fanns
- Identifiera duplicerat innehåll på webbplatsen
- Se nya möjligheter och på så sätt stå ut från mängden (konkurrenterna)
- Öka trafik och förbättra upplevelsen för dina användare
- Hitta nya SEO möjligheter
Under granskningen bör du kolla extra noga på vad du skriver om, vilka typer av innehåll du lägger upp, var någonstans du delar innehållet samt hur bra inläggen presterar. När du gjort allt borde du kunna se vilket innehåll som trender mest samt vilka kanaler som presterar bättre än andra.
4. Identifiera de bästa innehållskanalerna
Om du inte redan vet på rak arm vilka de bästa distributionskanalerna med mest engagerad närvaro är föreslår vi att du genast tar reda på det. Eftersom det är där du vill starta din content plan.
För extra data kan du göra en webbplatsanalys för att se var hänvisningskällorna (referral sources) kommer ifrån. De kan till exempel komma ifrån inlägg på sociala medier, via nyhetsbrev eller via organisk trafik. Att veta var de kommer ifrån blir det lättare att koncentrera dina insatser på de specifika kanaler där de är aktiva eller engagerade.
5. Bestäm innehållstyper
Det finns olika sätt att dela med sig av sitt material när man planerar hur man ska marknadsföra det. Men bara för att ett inlägg presterar riktigt bra på Facebook betyder det inte att det kommer få samma resultat på Youtube eller Instagram.
Nuförtiden är den vanligaste typen av content bilder, videor, blogginlägg och poddsändningar. Fundera noga över vilken eller vilka av dessa typer som du tror kommer gynna ditt varumärke allra bäst.
6. Bestäm budget, verktyg och resurser
När du utformar din innehållsmarknadsföringsplan är det viktigt att förstå dina tillgängliga resurser. Detta innefattar din budget, vilka verktyg du har tillgång till samt vilken personal eller frilansare du kan dra nytta av.
Coronapandemin gjorde att betydligt fler människor började arbeta hemifrån. Speciellt de som jobbar inom digital marknadsföring och IT-relaterade branscher. Men att skapa kreativt innehåll på distans kan vara utmanande. Ofta behöver man sitta tillsammans med andra kollegor och bolla idéer för att kunna gå vidare i olika uppdrag. Och även om det finns verktyg för att connecta online så föredrar många fysiska möten. Med andra ord kan det bli en utmaning att jobba remote, men såklart inte omöjligt.
I det här steget tar du reda på vilka resurser du redan har och vad du behöver.
De flesta planer för content marketing kräver:
- Innehållsskapare: De som ansvarar för att skapa innehållet.
- Innehållshanteringssystem (CMS): Plattformen där du planerar, lagrar och publicerar ditt innehåll.
- Innehållshanterare: Personen/personerna som hanterar ämnen och produktionsprocessen.
- Datainsamling: med hjälp av analysverktyg, rapporter och andra digitala verktyg för innehållsmarknadsföring.
7. Skapa en content calendar
Det här steget handlar om att sätta upp en kalender för allt innehåll du ska publicera. Detta kallas för content calendar.
Syftet med denna är att planera, organisera och schemalägga skapandet och distributionen av innehåll under en specifik period. Det fungerar som ett strategiskt verktyg för att hjälpa innehållsmarknadsförare att hålla sig konsekventa, relevanta och målinriktade i sitt tillvägagångssätt.
Här är några viktiga skäl till varför det är viktigt att skapa en content calendar:
- Det hjälper dig skapa struktur i arbetet
- Tillåter innehållsskapare att planera och organisera all content
- Teamet kan effektivt fördela resurser såsom tid, budget och personal för att skapa och marknadsföra innehåll
- Genom att veta vilket innehåll som kommer att publiceras gör kalendern det möjligt för marknadsförare att skräddarsy innehåll för specifika målgrupper.
- Gör att du kan förhindra att liknande eller överflödigt innehåll publiceras av misstag
- Hjälper marknadsförare att identifiera och planera för relevanta evenemang, helgdagar eller populära ämnen
Med hjälp av Google Sheets (som dessutom är gratis) kan du skapa kalendern så att det blir lättare att hålla koll på allt innehåll och följa planeringen. Bra va? 🙂
Här är en mer djupgående guide för hur du skapar en content calendar
8. Skapa content
Nu är det dags att skapa själva innehållet som du ska dela. Vid det här laget bör du ha en bra förståelse för vilka typer av innehåll du vill använda och vilka plattformar du kommer att dela det på.
Först och främst, låt kreativiteten flöda och kom på idéer för ditt innehåll. För att komma igång lite snabbare kan du börja med att svara på följande tre frågor:
- Vad vill din målgrupp se?
- Vad engagerar dem?
- Vilka problem kan du hjälpa dem att lösa?
Genom att utgå från dina tidigare undersökningar om din publik och deras intressen kan du skapa innehåll som verkligen talar till dem.
Nästa steg är att omvandla dina idéer till konkret innehåll. Det kan innebära att skriva blogginlägg, spela in videor, ta foton eller skapa grafik. Då är det viktigt att se till att innehållet är relevant, informativt och engagerande.
Efter att du har skapat innehållet är det dags att välja ut det bästa och mest relevanta materialet som passar in i din övergripande strategi. Se därför till att vara noggrann med att anpassa innehållet för varje plattform, eftersom olika plattformar har olika krav och preferenser.
Slutligen, var konsekvent med din innehållsskapande process. Sätt en tidsplan för att skapa och publicera innehåll, så att din publik vet när de kan förvänta sig nytt och spännande material från dig. Genom att hålla ett konsekvent flöde av värdefullt innehåll förstärks relationen med din målgrupp. Dessutom kommer det stärka din närvaro på de olika plattformarna.
9. Publicera och marknadsför
När kalendern är klar och innehållet skapats är det dags att publicera och marknadsföra det till de kanaler du bestämt dig för att fokusera på. Om du planerat att marknadsföra materialet på olika plattformar kan du använda publiceringsverktyg som ger dig en bra översikt. Här är några exempel:
Tänk på att om ditt innehåll presterar bra och inte är knutet till en specifik dag eller tidpunkt så kan du återanvända det på andra plattformar och i olika format. Var inte rädd för att dela samma innehåll igen på olika sätt för att nå ut till olika delar av din målgrupp.
10. Mät resultat
Sist men inte minst är det dags att mäta resultaten. Men för att göra detta behöver du använda dataanalysverktyg. Utan data är det omöjligt att veta om du når de uppsatta målen. Ett av de vanligaste verktygen är Google Analytics som du får ut väldigt mycket av, men även de som vi listat i avsnittet innan detta (“publicera och marknadsför”)
Analys, mätning och uppföljning
Det här är en av de viktigaste delarna i digital marknadsföring, särskilt i de traditionella kanalerna. Utan att genomföra en ordentlig analys kommer du gå vilse i öknen. Du behöver veta var du står och vilka realistiska mål du kan ha med din medieplanering. Om man inte tar reda på de problem som uppstår på webbplatsen kommer både tid och pengar att gå till spillo.
Sedan kommer nästa steg – mätning. Det innebär att utföra tester, dra slutsatser och se till att du är på rätt väg. Och glöm inte att hålla koll på hur det går med arbetet, för det är ju det som ger viktiga insikter om vad som funkar och vad som inte gör det. Du är inte här för att gissa dig fram, du vill se siffror och resultat.
Så där har vi det, månatliga rapporter med allt som visar om du gör saker på rätt sätt eller om du behöver fila på strategin.
Sätt på dig dansskorna och börja analysera! 💃
Slutord
Nu bör du ha bildat dig en uppfattning om vad medieplanering är och hur du med hjälp den här guiden kan gå tillväga för att effektivisera din digitala marknadsföring och få varumärket att växa. Följer du våra rekommendationer, och fokuserar på att leverera värdefullt innehåll till rätt målgrupp vid rätt tidpunkt, är vi säkra på att du kommer uppnå ett riktigt bra resultat och skapa goda relationer med publiken.
Tips! Är du ny i branschen och vill lära dig mer om digital marknadsföring? Då förslår vi att du checkar in vår nybörjarguide. Där går vi stegvis igenom allt du behöver veta för att komma igång med din digitala marknadsföring.