Steg för steg går vi igenom hur du gör för att komma igång med och marknadsföra dina sociala mediekanaler.
Innehåll
- Sociala Medier & Marknadsföring
- Strategi
- Key Takeaways
Sociala Medier & Marknadsföring
Social media marketing har under de senaste åren blivit bland det mest effektiva sättet att marknadsföra sig på. Enligt smartinsights använder idag 57.6% av världens befolkning sociala medier och den genomsnittliga dagliga användningen är 2 timmar och 27 minuter. Detta innebär att antalet användare tripplats under det senaste decenniet. Från 970 miljoner (2010) till 4,48 miljarder användare (2021) under drygt 10 år. En minst sagt kraftig ökning. Den här statistiken säger en hel del om varför du bör använda sociala medier i din marknadsföring.
Med en så stor användarbas är potentialen för att nå ut till fler människor och blivande kunder enorm och idag är det mer eller mindre ett faktum att ditt företag behöver en närvaro på sociala medier. Oavsett om du driver en liten butik eller ett stort nationellt företag så kan social media marketing vara extremt effektivt och gynna både dig och dina kunder. Det är en viktig del av marknadsföringsstrategin, men i sig räcker inte sociala medier för att driva affärstillväxt. Däremot kan de sociala plattformarna hjälpa dig nå ut till nya målgrupper, öka medvetenheten samt öka både kundbasen- och försäljningen.
Strategi
Se alltid till att du har en plan och strategi för dina sociala medier. Utgå ifrån vem, vad och hur. Vem är det du vill nå ut till? Vad vill du nå ut med (vad är budskapet)? Och hur ska det gå till? Sätt up en content plan i vilken du ser till att svara på dessa tre frågor.
Låt oss börja med att gå igenom hur du sätter upp en väl genomtänkt social media marketing strategi:
1. Sätt upp välbetänkta mål
Planering av strategi för sociala medier börjar med dina mål. Och de vanligaste målen är att öka varumärkeskännedom (brand awareness) och engagemanget (engagement) hos dina följare.
Ett tips är att börja med att ställa dig frågan – “vad vill jag ha från sociala medier?”
Oavsett om du vill bygga en större följarskara eller en mer aktiv community så är det första steget att definiera dina mål. Med målen du sätter upp kommer du att definiera din marknadsföringsstrategi för sociala medier samt hur mycket tid och energi som kommer behöva ägnas åt dina kampanjer.
Social media marketing – Mål
Börja alltid med att sätta upp realistiska mål för dina sociala medier. Det är oftast bra att ta sig an mindre mål så att du kan skala dina insatser på ett sätt som är rimligt och prisvärt.
Låt oss tillsammans gå igenom några exempel på mål som är rimliga att eftersträva, oavsett hur stor eller liten din verksamhet är.
Öka varumärkeskännedom
Att öka varumärkeskännedom a.k.a brand awareness handlar om att få ut ditt namn. Istället för att fokusera allt för mycket på reklammeddelanden bör du fokusera på att skapa innehåll som betonar din personlighet och dina värderingar.
Generera leads och sälj
Ett företags primära mål är att generera så många leads som möjligt. Oavsett om du vill du göra kunderna observanta på nya produkter eller visa upp exklusiva erbjudanden för följare. Därför är det viktigt att fokusera på att väcka kundens intresse. Ökat intresse innebär oftast fler leads och ökad försäljning!
Öka ditt varumärkes publik
För folk som inte har hört talas om dig tidigare behöver du hitta ett sätt att introducera ditt varumärke. Genom att övervaka specifika sökord, sökordsfraser eller hashtags blir det lättare att upptäcka konversationerna kring ditt företag och bransch. Detta kommer i sin tur hjälpa dig nå nya målgrupper och utöka din publik snabbare.
Boosta engagement
Nästan hälften av konsumenterna föredrar varumärken som engagerar sin publik. Därför lönar det sig att utforska nya sätt att fånga följarnas uppmärksamhet. Det kan vara svårt att veta vad som kommer engagera så du får helt enkelt testa dig fram och experimentera med innehållet för att se vad som fungerar bäst.
Driva trafik
Social media marketing är onekligen ett grymt bra tillvägagångssätt för att generera fler leads, fånga in nya potentiella kunder och mer trafik till din hemsida. Det gäller bara att använda de sociala kanalerna på rätt sätt. Lär dig förstå vilka nätverk du ska ta itu med och se till att hålla strategin enkel. Är den för komplicerad finns det risk för att du blir distraherad.
För att skapa mer engagemang hos följarna kan du använda dig av följande:
- Var autentisk
- Ställ frågor
- Skriv starka bildtexter
- Gå live
- Dela dina följares content
- Svara på- och gilla följarnas kommentarer
Alla de här målen kan hjälpa dig att bättre förstå vilka nätverk du ska ta itu med. Försök att hålla marknadsföringsstrategin enkel och fokusera på ett par viktiga mål istället för flera stycken. Annars kan det lätt bli för mycket och för komplicerat.
2. Undersök målgruppen
För att få en djupare insikt om din målgrupp är det viktigt att utnyttja social data. Tyvärr är det bara hälften av alla marknadsförare som gör detta, vilket skapar stora möjligheter för dem som tar steget.
Mycket av den information du behöver för att finjustera din marknadsföringsstrategi på sociala medier finns redan där ute. Nyckeln är att veta var du ska leta. Med hjälp av rätt verktyg kan du enkelt analysera din publik och få värdefulla insikter.
Sociala plattformar
Olika plattformar attraherar olika typer av publik. Därför är det viktigt att välja rätt!
Ska du till exempel skapa annonser så är Google Facebook och Youtube de bästa platserna. Delvis för att användarbasen är så stor. Men riktar du dig mot den yngre generationen (millennials) är förmodligen Instagram ett mer optimalt alternativ.
Är din huvudpublik kvinnor kanske det smartaste draget är att vända blicken mot Pinterest. Anledningen är helt enkelt att Pinterests användarbas består av betydligt fler kvinnor än män.
En plattform som LinkedIn som handlar om utbildning och jobb är en kanal med mer branschspecifikt nischat innehåll, till skillnad från ovanstående plattformar.
Eftersom olika plattformar attraherar olika typer av publik bör du fokusera på att välja de sociala medier där huvudpubliken redan är aktiv.
Analysera dina kunder för bättre insikt
Den demografiska informationen ovan (i texten) ger dig insikt i varje kanal, men det krävs ändå en djupare analys för att bättre förstå dina egna kunder och deras beteende. Det är här social media marketing verktygen kommer in i bilden.
Många företag använder olika typer av analysverktyg för sociala medier som ger en överblick över vem som följer dig och hur de interagerar på varje kanal. Med verktygen kan du belysa vilka medier som har mest aktivitet vilket gör att du lättare kan prioritera vilken kanal du ska lägga extra mycket tid på.
Även om det vanligtvis kostar pengar erbjuder många företag att man får testa deras verktyg under en begränsad tid. Nedan listar vi några av de bästa analysverktygen för sociala medier:
Oavsett om du vill jämföra resultat över flera kanaler samtidigt, spåra visningar av sidor, räkna ihop antalet länkklick, mäta tillväxt eller utvärdera engagemang så kommer du ha stor nytta av de här verktygen. Vilket som är bäst beror givetvis på vad dina mål är. I vilket fall som helst kommer det blir lättare att följa kundresan med hjälp av dessa verktyg.
För att få djupare inblick i vad varje företag kan erbjuda rekommenderar vi att du går in och läser mer på deras hemsida.
3. Fastställ dina viktigaste mätvärden och KPI:er
Oavsett dina mål eller bransch, bör din sociala mediestrategi vara datadriven.
Det innebär att du måste fokusera på rätt mätetal. Detta kallas för KPI:er (Key Performance Indicators) och handlar om att spåra och mäta sina framsteg mot ett specifikt mål. Därför är det viktigt att analysera och fokusera på den data som är direkt i linje med dina mål.
Nedan listar vi några av de KPI:er du bör känna till och sträva efter att uppnå:
- Reach: Handlar om antalet unika besökare som såg ditt inlägg.
- Clicks: Mäts genom hur många gånger dina följare klickat på ett inlägg eller konto. Detta är viktigt för att förstå vad som gör följarna nyfikna samt uppmuntrar till konvertering.
- Engagement: Engagement handlar om antalet sociala interaktioner delat med antalet visningar. Detta belyser hur väl din publik uppfattar dig och deras vilja att interagera.
- Impressions: Antalet gånger ditt inlägg visats i någons flöde eller tidslinje. Detta betyder inte nödvändigtvis att personen som tittade på inlägget såg eller läste det.
- Growth rate: Growth rate visar hur antalet följare förändras över tid.
- Likes: Antalet gånger som följare interagerar med ett inlägg genom att klicka på Gilla-knappen.
- Social shares: Detta mäter spåren hur många personer som nämner ditt varumärke, jämfört med antalet personer som nämner dina konkurrenter. Det visar helt enkelt hur relevant ditt varumärke är inom din bransch. Du kan använda ett socialt lyssningsverktyg som Hootsuite för att mäta dina egna och dina konkurrenter under en specifik tidsram.
Nu när du känner till några av de viktigaste nyckeltalen för social media marketing kanske du ställer dig frågan – Hur ska jag gå tillväga för att spåra dem? Nedan har vi listat några superbra verktyg som gör det möjlig att spåra KPI:erna samt rapportera framgångarna.
LinkedIn Analytics, YouTube Analytics och Instagram Analytics har också gratis analys verktyg men för ta del av information och använda dessa måste du logga in med ditt konto. Därför kan vi inte länka till någon av de.
4. Skapa engagerande innehåll
Vid det här laget bör du ha en hyfsat bra uppfattning om vad du ska publicera baserat på dina mål, publik och varumärkesidentitet. Du bör även veta vilka nätverk du ska täcka.
Då är nästa steg i processen att skapa en strategi som handlar om innehållet. Detta kallar vi för “innehållsstrategi”.
I det här avsnittet hoppas vi kunna inspirera dig med några tips och idéer.
Håll dig till samma tema
Det är alltid bra att försöka hålla sig till samma tema när du publicerar inlägg på sociala medier. Annars finns det en chans att besökarna blir förvirrade och inte känner igen vem det är som skapat innehållet.
Med andra ord bör du hitta ett tema och hålla dig till det. Det kan till exempel vara en så simpel sak som att du använder samma färgtema, men också viktigare saker som att hålla samma tonalitet och kreativitet.
Hitta några saker som du tror kommer engagera din publik och skapa en innehållsstrategi utifrån det. Sedan kan det vara smart att använda verktyg för att enklare organisera ditt mediebibliotek och schemalägga inläggen i förväg. Exempel på några sådana verktyg hittar du i denna guiden i avsnittet undersök målgruppen lite längre upp ⬆.
5. Schemalägg innehållet
Att hela tiden vara aktuell är något av det viktigaste du måste tänka på som marknadsförare. Du kan inte publicera innehåll lite då och då och förvänta dig att dina följare ska engagera sig i din verksamhet. Utan regelbunden uppdatering med nytt innehåll lär de glömma bort att de ens följde dig från första början och du riskerar att förlora de. Men eftersom det är både tidskrävande och slitsamt att anpassa sig efter följarna kan det underlätta väldigt mycket att schemalägga innehållspubliceringen.
I det här avsnittet kikar vi på några idéer för att maximera ditt schema och din tid på sociala medier.
Publicera vid rätt tidpunkt
Att publicera vid rätt tidpunkt kan vara avgörande för hur mycket engagemang inläggen får.
När är ditt varumärke tillgängligt för att engagera och interagera med kunder?
Ett tips är att posta vid de tidpunkter du- eller dina medarbetare är tillgänglig för att kommunicera, som till exempel att svara på produktfrågor.
Det kan dock bli lite komplicerat om du har internationella kunder som förhåller sig till andra tidszoner. Men med hjälp av olika SoMe verktyg (som vi refererat till längre upp i avsnittet) kan du tidsanpassa inläggen så att de automatiskt publiceras på angiven tid. På så sätt kan du schemalägga och anpassa all content på sociala medier mycket smidigare.
Det finns dock några tidsintervall som enligt forskning och studier anses vara den mest optimala tiden att publicera på sociala medier och därmed ge en extra engagement boost.
Svara på dina kundfrågor ASAP
Du kan säkert själv intyga att du någon gång känt att du fått vänta alldeles för länge på ett svar från ett företag du skickade en förfrågan till?
Som kund vill man ha snabba svar och bra kundservice. Därför är det viktigt att regelbundet hålla sig uppdaterad på inkommande kundfrågor för att snabbt kunna stå till tjänst. Bra kundservice bygger förtroende och lojalitet. När kunderna är nöjda med den servicen de får, är det mer sannolikt att de litar på och är lojala mot företaget i fråga. Det skapar en positiv upplevelse för kunderna, vilket kan resultera i återkommande besök (inte minst köp).
Nedan ser du du några viktiga kärnelement. Statistiken visar vad både konsumenter och marknadsförare tänker gällande vad som gör ett varumärke bäst på SoMe (Social Media). Alla dessa element är viktiga att sträva efter när du bygger en community på Sociala medier.
Statistiken är hämtad från SproutSocial
För att få respekt som varumärke behöver man vara närvarande och prata med sin publik. Detta är oerhört viktigt för varumärken som vill öka publikens medvetenhet.
Oavsett om det handlar om att svara på en komplimang eller fråga bör företag inte låta kunderna vänta för länge. Enligt forskning anser de flesta kunderna att varumärken bör svara på frågor och meddelanden inom 4 timmar. Men eftersom det är tidskrävande att hålla koll på alla frågor som kommer kan det vara optimalt att utse en person eller ett team som har hand om alla kundförfrågningar och kommentarer (förutsatt att resurserna räcker till såklart 💸).
I takt med att sociala algoritmer utvecklas har organiskt innehåll en allt svårare tid att nå majoriteten av din publik. Det sista du vill göra är att ignorera de som engagerar sig i ditt varumärke.
Här har vi ett klockrent exempel på grym kundrespons
6. Bedöm vad som fungerar, vad som inte gör det och hur du kan förbättra
Vid det här laget bör du ha fått en övergripande förståelse för hur man går till väga med att skapa en SoMe strategi.
Utan att kontinuerligt analysera dina ansträngningar är det omöjligt att veta hur bra en kampanj presterade framför en annan.
För att ta reda på vilket innehåll som är toppklass kan du ta hjälp av diverse analysverktyg (som vi gick igenom tidigare i avsnittet) som hjälper till att sätta saker i perspektiv.
Med hjälp av verktygen får du en god överblick, kan se statistiken i realtid och därefter justera din marknadsföringsstrategi för sociala medier. Detta kan spara dig både tid och pengar.
Precis som med allt annat inom digital marknadsföring gäller det att pröva sig fram. Ingenting är en dans på rosor och du kommer onekligen att stöta på många hinder på vägen. Var tålmodig och ta lärdom av dina misstag så du ständigt kan fortsätta utvecklas och förbättra din marknadsföring.
Sociala medier rör sig snabbt (nästan lika snabbt som superman) och ditt företag kommer att gå igenom förändring. Det innebär att du behöver anpassa dig efter kurvan och Därför kommer din SoMe strategi ständigt behöva granskas och justeras efter behov.
Se till att låta ditt team veta när du uppdaterar din sociala strategi så att de kan arbeta tillsammans för att få ut det mesta av dina konton och ta marknadsföringen till nya höjder.
Att sätta ihop din Social media strategi behöver inte vara en pest.
Sålänge du sätter upp konkreta mål och fokuserar på stegen i den här guiden så är vi säkra på att du kommer du ligga steget före dina konkurrenter.
För tips om hur du kommer igång med din Social Media Marketing checka in den här videon!
Key takeaways
- Marknadsför via SoMe – sociala medier växer så det knakar och kommer fortsätta göra det ett bra tag till. Utforska vilka plattformar som har potential att hjälpa ditt varumärke växa.
- Skapa en strategi – med en strategi kan du sätta upp tydliga mål och följa en plan vilket ger dig bättre struktur på arbetet. Med tiden får du en klarare bild av vad i strategin som fungerar och inte och kan därefter göra förändringar / förbättringar.
- Skapa engagerande innehåll – kanske den viktigaste punkten. Utforska vad din publik gillar mest med ditt företag och anpassa innehållet därefter. Försök skapa inlägg och stories som tilltalar publiken emotionellt.
- Key performance indicators – om du är osäker på vilka KPI:er du ska använda så kolla in den här listan. Se över vilka du tror kommer vara mest effektiva för din strategi. T sedan hjälp av verktyg för att spåra och mäta sina framstegen.
- Engagera dig i dina kunder – detta hjälper dig att öka kundernas förtroende samt bli ett mer respektabelt varumärke.