Den här guiden skapad för dig som vill djupdyka i webbanalys och hur du kommer igång
Innehåll
- Vad är webbanalys?
- Vad används webbanalys till?
- Vilka mätvärden bör man spåra på sin webbplats?
- Hur ser en effektiv webbanalys-process ut?
- Viktiga saker att tänka på när du väljer webbanalysverktyg
- Vilka olika typer av webbanalys finns det?
- Finn det några begränsningar för webbanalys?
- Sätt att förbättra din webbplats med analyser
- Integritetsproblem och tredjeparts- vs förstapartscookies
- Hur ser framtiden ut för webbanalys?
Vad är webbanalys?
Webbanalys handlar om processen att samla in och bearbeta data om användningen av en webbplats, vilket sker med hjälp av webbanalysverktyg. Dessa verktyg är nyckeln till en väloptimerad hemsida eftersom du lär dig hur kunderna beter sig på sidan. Några av de vanligaste verktygen är Google Analytics, Matomo, Hotjar, Hubspot och Mixpanel. Vi föredrar Google Analytics eftersom det är gratis och ger dig all information du behöver för att lyckas med dina digitala analyser. Dessutom är den här guiden anpassad mestadels efter detta verktyg.
Tänk på att det finns två versioner av verktyget, Universal Analytics och GA4. Vilken som är bäst är något subjektivt, men det finns en del skillnader.
Med hjälp av analysverktygen kan du spåra kundernas/besökarnas beteende på din hemsida, vilket görs i realtid och är en viktig process för att förstå hur personer integrerar med din webbplats.
Bilden visar en realtidsrapport i Google Analytics 4
Utan webbanalys kommer det bli en komplicerad process att försöka få reda på kundbeteendet på din webbplats. För att kunna gå vidare i din marknadsföring och fatta nya beslut behöver du ta reda på vilket det mest populära innehållet är, vad på sidan som är trasigt eller effektivt, hur mycket trafik sidan genererar osv.
Att förstå kundernas beteende är nyckeln till en väloptimerad webbplats.
Vad används webbanalys till?
Nuförtiden används webbanalys för många ändamål, det låter dig slutföra många enkla affärsprocesser. Nedan listar vi några av sätten det används på:
- För att identifiera webbadresser som behöver förbättras eller se hur ditt innehåll presterar.
- Få insikt i hur användare/kunder engagerar sig
- Förutspå framgången för framtida projekt med hjälp av äldre data
- Bygga riktmärken
- Hjälpa andra att uttrycka hur bra ditt arbete går
- Motivera nuvarande budget, eller hjälpa till att skaffa mer budget
- Optimera innehållsdistribution eller PPC-ansträngningar.
- Optimera klick på sociala medier
- Hålla reda på KPI:er
- Se hur arbete skapar affärsresultat (konverteringar/leads/köp)
- Kvantifiera mediavärdet av en kampanj.
- För interna tävlingar
- Se hur anställda interagerar med intranät.
- Se hur kampanjer presterar
- För att validera och testa innehållsstrategier eller taktik
Vilka mätvärden bör man spåra på sin webbplats?
Det kan vara svårt att veta vilka mätvärden du bör spåra på din webbplats, men är också avgörande för att förstå hur användarna beter sig. Tjänster som Google Analytics erbjuder ovärderlig data. Det ger dig en djupare förståelse för vilket innehåll dina användare föredrar, varifrån besökarna kommer och hur de beter sig på dina plattformar.
Nedan listar vi några av de viktigaste mätvärdena du bör känna till:
1. Traffic and traffic sources
Webbplatstrafik är bland det första du ser när du loggar in i Google Analytics. Det visar statistik över hur många användare som besökt webbplatsen samt varifrån de kommer.
Traffic sources (trafikkällor) anger var folk hittade din webbplats. Alltså genom vilka källor användare hittade dig. Det kan vara direkta, sociala, betalda, organiska sökningar, och andra källor. Detta hjälper dig att lära dig om din målgrupp och marknadsföra din webbplats mer effektivt.
När du ska gå vidare med dina marknadsföringsinsatser för ditt företag är det viktigt att avgöra hur potentiella kunder landar på din webbplats.
- Vilka kanaler är de mest framgångsrika?
- Är dina SoMe (social media) kampanjer framgångsrika i att locka kunder till webbplatsen?
Vart användarna kommer ifrån kan säga mycket om framgången för dina kampanjer och vägleda dig att göra strategiska förändringar.
2. Bounce rate
Bounce rate är ett mått som berättar hur stor andel av besökarna som kommer till din webbplats och sedan lämnar utan att besöka andra sidor på webbplatsen.
Hur hög/låg avvisningsfrekvensen är betyder inte nödvändigtvis att det är bra eller dåligt, utan beror på målet för varje sida. Däremot är det viktigt att spåra förändringar över tid så du kan se om frekvensen går upp eller ner och optimera sidan därefter.
3. Conversion rate
Även kallat konverteringsfrekvens talar om procentandelen användare som slutfört en önskad åtgärd. Till exempel klickat på en annons, blivit prenumerant på ett nyhetsbrev eller gjort ett köp i webbshoppen.
Konverteringsfrekvenser är ett effektivt sätt att jämföra resultat för flera reklamkanaler. De kan både mäta framgången för varje kampanj och användas för att ställa in ROI-förväntningar när du skalar en kampanj.
Men hur gör man för att räkna ut conversion rate? 🤔
Konverteringsfrekvensen beräknas genom att ta det totala antalet användare som konverterar, dividera det med den totala storleken på publiken (exempelvis antalet personer som exponerats för en annons) och sedan omvandla den siffran till en procentandel, genom att multiplicera med 100.
För att förtydliga så kan vi göra ett exempel.
Låt säga att vi driver en marknadsföringskampanj med en målgrupp på 10.000 personer. Av den gruppen klickar 500 personer på annonsen. Då räknar vi ut det såhär:
- 500/10000 = 0,05
- 0,05 x 100 = 5 %
Konverteringsfrekvensen blir alltså 5 %.
För att djupdyka mer i conversion rate föreslår vi att du läser den här artikeln från Search Engine Journal.
4. Average session duration
Den genomsnittliga sessionslängden visas i Google Analytics och låter dig veta hur mycket tid aktiva användare spenderar i genomsnitt på din webbplats.
Man vill ju helst att siffran ska vara så hög som möjligt. Spenderar dina besökare bara några minuter på din webbplats är något uppenbart fel. Då är det viktigt att du analyserar webbplatsen och försöker förstå vad problemet är. Det kan till exempel bero på att besökarna inte hittar den information de söker efter eller att hemsidan är svår att interagera med.
Några tips för att öka sessionslängden är att lägga till fler internlänkar i ditt innehåll. Då kan användare hoppa från ett inlägg till ett annat. Dessutom är det viktigt att bygga en menystruktur som gör det enkelt att hitta de viktigaste sidorna på webbplatsen.
5. Average pages per session
Detta går hand i hand med average session duration.
Helst vill man såklart att användare ska besöka alla sidor på webbplatsen, men ett något mer realistiskt scenario är att de iallafall ser några sidor och läser deras innehåll innan de lämnar. Därför kan det vara optimalt att lägga till fler interna länkar (som vi tidigare nämnde).
6. User location
User location är i många fall en av de viktigaste måtten för webbplatser. Om du driver en webbplats med försäljning av produkter och tjänster vill du kanske fokusera på kunder från ett specifikt område.
Med hjälp av Google Analytics (under avsnittet Demografi) kan du se information om var användarna befinner sig, vilka städer de besöker dig ifrån, deras ålder samt intressen. Detta bidrar till att du effektivt kan fastställa din målgrupp.
Visar du annonser betalar nätverk olika priser för visningar och klick beroende på var användarna befinner sig.
7. Percentage of returning visitor
De mest värdefulla besökarna är de som hela tiden återvänder din webbplats. Med hjälp av Google Analytics kan du se hur stor andel av trafiken som är engångsföreteelser och hur stor del som är återkommande besökare.
Man brukar säga att om ca 30 % av besökarna är återkommande är det ett gott tecken. Men om det är lägre än så gör du inte ett bestående intryck.
För att locka besökare att komma tillbaka till din sida kan du till exempel skapa en e-postlista där du uppmuntrar nya besökare att registrera sig. Ett annat sätt är att skapa marknadsföringskampanjer. Är de effektiva kan det locka användare att återvända till din webbplats vilket ökar potentialen för fler konverteringar.
8. Search queries
Beroende på vilken version av Google Analytics du använder kan du eventuellt se de sökord som skickar besökare till din webbplats från sökmotorernas resultat. Dessa besök faller under kategorin organisk trafik eftersom de kommer från SERP:erna: (Search Engine Result Page).
Med hjälp av verktyget Google Search Console kan du övervaka de sökord som skickar trafik till dig. Genom att ansluta Search Console till din webbplats kan du se till att det inte finns några genomsökningsfel, och du kan även använda den för att övervaka webbplatsens prestanda.
9. Top landing pages
Top landing pages identifierar de sidor på webbplatsen användarna ser först. Oftast är det startsidan och andra sidor som syns först (exempelvis de första kategorierna som syns i huvudmenyn). Vanligtvis innehåller top-sidorna sökorden som ger bäst resultat i den organiska trafiken.
Datan i bilden ovan avslöjar information om hur effektiva dina marknadsföringsstrategier är. Den visar statistik på saker såsom totala antalet visningar, hur mycket tid användarna spenderat på respektive sida, hur många konverteringar som utförts etcetera.
Om det är några specifika landningssidor du marknadsför så bör de också vara bland de bästa. Om så inte är fallet kanske du måste omarbeta dina annonseringsstrategier.
10. Exit pages
Det här mätvärdet visar var användare lämnar din webbplats.
Vilka som är de bästa utgångssidorna på webbplatsen ska helst variera, och siffrorna bör vara ungefär samma. Men i de flesta fall kommer din homepage (webbplatsens förstasida) ha flest antal exits.
Anledningen till detta är ofta att första sidan inte fångar användarens uppmärksamhet och ger ett tillräckligt bra intryck. Men det kan också handla om att det är fel på sidan eller att användarna inte får den information de söker efter. Se därför till att optimera förstasidan och gör den attraktiv. Det kommer resultera i att den genomsnittliga tiden på webbplatsen ökar.
Finns det fler mätvärden?
Det gör det. Men med tanke på att Google Analytics infattar så ofantligt mycket information skulle det bli en vääääääääldigt lång lista att gå igenom varenda en. Med så mycket data till hands kan det vara svårt att identifiera de viktigaste måtten.
Med andra ord är det ingen dans på rosor att lära sig verktyget. Men, lyckligtvis finns det massor av grymma tutorials via både youtube och bloggar som i minsta detalj visar hur du går tillväga för att hitta statistik på just det du söker. Och som man brukar säga, övning ger färdighet.
Hur ser en effektiv webbanalys-process ut?
För att få ut så mycket som möjligt av webbanalyser är det nödvändigt att gå igenom ett antal saker. Låt oss gå igenom en process som många företag använder:
1. Börja med affärsmålen
Det är viktigt att förstå vad webbplatsen försöker uppnå, vad målen är.
2. Hitta de mätvärden som passar varje mål
När du hittat de lämpligaste mätvärdena blir det enklare att fokusera på rätt saker.
3. Implementera mätningen
Implementera mätningen på din webbplats. Slutför QA (Quality Assurance) för att se att det spåras som avsett.
Detta är en process som tar tid, så om du försöker skynda på det kan det leda till misstag och få oavsiktliga konsekvenser.
4. Samla in data
Eftersom datan uppdateras i realtid kan du varje dag övervaka det i instrumentpanelen och därefter skapa anpassade rapporter. Alternativt kan du kontakta en analytiker som kan hjälpa dig att förbereda dem.
5. Gör justeringar
Det är viktigt att regelbundet göra justeringar beroende på vad som är meningsfullt för ditt arbete. Utgå efter hur länge ditt innehåll finns på marknaden. Till exempel kanske du borde justera en kort kampanj regelbundet medan en landningssida kan behöva ses över cirka en gång i månaden.
6. Skapa rapporter
Rapporter ger dig en helhetsbild på din webbplats och hjälper dig förstå vad som fungerar bra och inte. De hjälper dig även att dela viktig information och data med andra intressenter i ditt team eller organisation. Detta underlättar samarbete och gör det möjligt för olika teammedlemmar att dra nytta av insikterna för sina specifika ansvarsområden.
7. Reflektera, granska och informera
Några gånger per år kan det vara ide att genomföra en workshop där du och de anställda noggrant granskar all tillgänglig data, rapporter och utfört arbete med syftet att analysera informationen. På så sätt kan ni upptäcka trender, identifiera framgångar samt områden som kan förbättras.
Detta kommer hjälpa ditt företag att påvisa avkastningen på investeringarna (ROI) och ge värdefull data för att kunna förutsäga hur framtida innehållsinvesteringar kommer att prestera.
Viktiga saker att tänka på när du väljer webbanalysverktyg
Innan du väljer ett nytt analysverktyg är det väldigt viktigt att du har en god förståelse för vad du försöker uppnå. Sedan kan du utvärdera flera verktyg för att se hur de passar dina behov.
Många analysverktyg erbjuder en gratisversion utan kostnad, så att du kan testa dem. Vi rekommenderar att du lär dig Google Analytics först, men givetvis är det en smaksak. Så testa dig fram och se vilket verktyg som känns mest bekvämt.
När du väljer verktyg tänk på följande:
- Syfte och mål – definiera dina mål och intetioner för att använda ett webbanalysverktyg
- Funktioner och funktionalitet – utvärdera vilka funktioner som finns tillgängliga och som du kan dra mest nytta av
- Enkelt att använda – leta efter ett verktyg som är användarvänligt och intuitivt
- Precision och tillförlitlighet – se till att verktyget ger korrekta och tillförlitlig data
- Skalbarhet – Bestäm om verktyget kan hantera din nuvarande webbplatstrafik och ta emot framtida tillväxt utan betydande prestandaproblem
- Anpassningsalternativ – Bestäm om du kan skräddarsy spårningen och rapporteringen efter dina specifika affärsbehov och mätvärden.
- Support och utbildning – Utvärdera nivån på kundsupport och utbildning som tillhandahålls av verktygets leverantör. Erbjuder de omfattande dokumentation, handledningar, användarforum etcetera?
- Kostnads- och prismodell – se över vilka verktyg som erbjuder en rimlig prismodell i förhållande till din budget
- Datasekretess och säkerhet – se till att verktyget följer datasekretess- och säkerhetsstandarder
- Integration och kompatibilitet – Kontrollera om verktyget integreras med din befintliga tech stack
Vilka olika typer av webbanalys finns det?
Med tiden har det dykt upp olika typer av webbplatsanalys. Dessa typer syftar till att ge insikt och förståelse för hur en webbplats används samt hur besökare interagerar med den. Låt oss ta en närmare titt på var och en av de tre huvudtyperna av webbplatsanalys:
Javascript-analys
Detta är den mest populära metoden och innebär att en spårningskod installeras på webbplatsen. Koden, som vanligtvis är skriven i JavaScript, samlar in data om besökarnas beteende och skickar dem till en analysplattform. Genom att analysera datan kan webbplatsägare få insikt om bland annat:
- Besökarnas klick
- Antalet sidvisningar,
- Hur mycket tid som spenderats på webbplatsen
Exempel på populära verktyg för Javascript-analys inkluderar Google Analytics och Adobe Analytics.
Logganalys
Den här typen av analys utnyttjar serverprogramvaran för att skapa loggfiler varje gång en användare besöker webbplatsen. Filerna innehåller information om IP-adresser, sidvisningar, webbläsare och andra tekniska detaljer.
Om du är osäker på vilken programvara som kan gynna din webbplats mest så ta en titt på titt på listan Capterra har skapat.
Genom att analysera loggfilerna kan man få en förståelse för trafikmönster, populära sidor och tekniska problem på webbplatsen.
Webbanalys via webbhotell och plattformar
Vissa webbhotell och plattformar för webbutveckling erbjuder inbyggd analys som en del av deras tjänster. Detta innebär att webbplatsägare kan få tillgång till grundläggande analysdata utan att behöva installera ytterligare spårningskoder eller använda externa verktyg. Denna typ av analys kan vara användbar för enklare webbplatser eller för dem som inte har behov av avancerade analyser. Exempel på plattformar med inbyggd analys är WordPress och Shopify.
Finn det några begränsningar för webbanalys?
De flesta webbplatsanalyser kräver en spårningskod för att laddas i webbläsaren. Detta är acceptabelt för fler användare men har sina egna begränsningar.
När du utför en webbplatsanalys behöver du vanligtvis integrera en spårningskod i din webbsida. Denna kod används för att samla in data om användarnas beteende och interaktion på webbplatsen. Detta brukar inkludera information såsom sidvisningar, klick och konverteringar. Genom att ha spårningskoden i webbläsaren kan analysverktyget registrera och analysera datan för att ge insikter om webbplatsens prestanda och användarbeteende.
Låt oss gå igenom de begränsningar som kan uppstå:
Annonsblockering
Sedan några år tillbaka finns möjligheten att installera ett skript i webbläsaren som gör det möjligt att blockera spårningskoden. Det mest populära skriptet kallas adblocker, och med ett sådant verktyg kan man identifiera och förhindra att koden laddas eller körs i webbläsaren. Då är syftet är att undvika oönskad reklam. Så för oss som är digitala marknadsförare är det ett problem eftersom adblockers påverkar förmågan att samla in korrekt och fullständig data för webbplatsanalysen.
Äldre enheter
Äldre datorer och mobila enheter kan ha begränsad kapacitet när det gäller att hantera komplexa webbsidor och spårningskoder. Till exempel om en webbläsare är väldigt gammal eller inte har stöd för de senaste teknikerna så kan det bli svårt (i värsta fall omöjligt) att ladda ner spårningskoden effektivt. Denna situationen kan leda till att den insamlade analysdatan blir mindre precis och pålitlig.
Krävs extra arbete för att få innehåll
För att få bästa möjliga resultat räcker det inte bara med att göra analyser. Företag måste ta konkreta åtgärder för att få ut så mycket som möjligt av dem. Att samla in analysdata är bara en del av processen. Därför är det väldigt viktigt att verkligen försöka dra nytta av insikterna genom att agera på dem. Genom att agera baserat på dessa insikter kan företag verkligen dra nytta av webbanalys och uppnå önskade resultat.
Sätt att förbättra din webbplats med analyser
Med hjälp av webbanalys får du fram rik information som kan vara avgörande för ditt företags framgång. Låt oss gå igenom några av de vanligaste sätten för hur du kan förbättra din webbplats med analyser.
Skapa mätvärden
För att få en tydlig uppfattning om hur varje sida presterar bör du använda all tillgänglig data för att skapa mätvärden. Dessa mätvärden kommer att fungera som referenspunkter för att bedöma hur bra varje sida förväntas prestera.
Gör såhär: Analysera de bästa 10 % av sidorna för att förstå vilka faktorer som bidrar till att de presterar så pass bra. Gör sedan samma analys för de sämsta 10 % av sidorna. Utifrån denna analys kan du sedan implementera förbättringar på dessa sidor.
Spana in den här videon för att lära dig skapa dimensioner och mätvärden i Google Analytics
Analysera trafikkällor
Det är viktigt att noga övervaka och analysera alla olika trafikkällor som genererar besökare till din webbplats.
Analysera dina olika trafikkällor och titta på de som:
- Driver hög volym
- Driver hög uppmärksamhet
- Har låg bounce rate
Baserat på dina analyser kan det vara fördelaktigt att “avsluta samarbetet” med trafikkällor som presterar under förväntningarna. Istället bör du kanalisera mer av din budget och uppmärksamhet till de trafikkällor som genererar bättre resultat. Genom att göra detta kan du optimera din marknadsföringsstrategi och maximera avkastningen på din investering.
Undersök ditt innehåll
För att få djupare förståelse för ditt innehåll och identifiera delarna med mest engagemang så kan du dra nytta av mätvärdet Scroll Depth. Detta mätvärdet ger dig insikt om hur långt besökarna scrollar ner på sidan. Genom att analysera denna data kan du få värdefulla insikter om vilka delar av ditt innehåll som fångar besökarnas intresse och håller dem engagerade längre. Sedan kan du använda dessa insikter för att göra justeringar och förbättringar på dina innehållssidor.
Genom att identifiera områden som kanske inte är så engagerande kan du fatta beslut om att ta bort dem helt eller hitta sätt att förbättra dem. Det kan innebära att du behöver lägga till ytterligare element, som fler bilder eller videor, för att öka engagemanget hos dina besökare och hålla dem intresserade längre.
Se vad som är socialt engagerande
När kunder och besökare delar din webbplats (eller en sida på webbplatsen) på sociala medier är det alltid ett gott tecken. Det visar att de gillar ditt varumärke och vill att fler ska upptäcka det. Med andra ord ger de dig gratis marknadsföring. Detta indikerar att sociala nätverk är en användbar resurs.
Gör en analys på ditt innehåll och titta på vad som skapar intjänade visningar från delningarna. Vidare kan du försöka dela sidorna mer själv, eller bättre marknadsföra dessa delar av innehållet.
Se hur SEO går
När du utför en grundläggande analys av trafikkällor hjälper det dig att identifiera var dina webbplatsbesökare kommer ifrån. Det kan vara organisk trafik från sökmotorresultat, hänvisningstrafik från andra webbplatser eller betald trafik från annonsering. Genom att utvärdera trafikkällorna kan du bedöma deras effektivitet och se vilka som ger mest kvalitativ trafik till din webbplats. Exempelvis om du ser att din organiska trafik är låg så kan det indikera att du behöver förbättra din sökmotoroptimering för att ranka högre i sökresultaten och attrahera fler besökare.
Vidare är det också viktigt att analysera toppsidorna på din webbplats. Det är de sidor som mottar mest trafik och spelar en avgörande roll för användarnas engagemang. Genom att undersöka vilka innehålls- eller produktsidor som är mest populära kan du lära dig vad som lockar besökare till din webbplats och vilka aspekter du kan förbättra för att öka konverteringar eller engagemang. Du kan även använda denna information för att optimera mindre populära sidor och dra nytta av deras potential.
Ta bort sidor med låg prestanda
Om du hittar sidor på din webbplats som är föråldrade, trasiga eller helt enkelt inte längre användbara för besökarna bör du överväga att plocka bort dem. Det kan vara sidor som inte uppdaterats på länge och där informationen blivit irrelevant, eller sidor med tekniska problem som påverkar användarupplevelsen negativt.
Genom att rensa bort inaktuellt eller skadat innehåll kan du förbättra den övergripande kvaliteten och tillgängligheten. Dessutom kan det frigöra resurser och förbättra laddningstiden för resten av webbplatsen.
Integritetsproblem och tredjeparts- vs förstapartscookies
När det kommer till regler kring sekretess kan det bli problem när man arbetar med webbanalys. Dock erbjuder många av analysverktygen spårning på ett sätt som skyddar integriteten. Men med vissa äldre verktyg (till exempel Google Analytics) kan du använda din data på sätt som kan hjälpa dina konkurrenter.
Som kund vill man oftast inte bli spårad i så stor utsträckning som företagen vill. Därför är det viktigt att göra kompromisser och sätta tydliga förväntningar för kunderna.
Många företag kan ta lärdom av Apple eftersom de har insett att det är viktigt att ge användarna valmöjligheter och respektera deras integritet.
Tillsynsmyndigheter har också infört olika riktlinjer beroende på var i världen kunderna befinner sig. Till exempel GDPR och CCPA. Som företagare är det viktigt att vara medveten om riktlinjerna och följa dem noggrant.
Hur ser framtiden ut för webbanalys?
Webbplatser fortsätter att utvecklas och tekniken som driver dem måste också göra det. Nedan är några trender som vi tror kommer utnyttjas alltmer inom webbanalys.
Mer användning av artificiell intelligens (AI)
Framöver kommer vi att se en ökad användning av AI för att göra förutsägelser och hitta insikter bland den stora mängden data som genereras av webbplatser. Genom att använda AI-tekniker kan vi identifiera mönster och trender som annars skulle vara svåra att upptäcka manuellt. Detta hjälper oss att fatta mer informerade beslut och optimera våra webbplatser för att ge användarna en bättre upplevelse.
Bättre sortering av insikter från data
Med hjälp av avancerade analysverktyg kan vi filtrera och organisera den enorma mängd data som samlas in från webbplatser. Detta hjälper oss att få en djupare förståelse för vad användarna gör på webbplatsen och deras beteenden. Genom att kunna identifiera vilka sidor som besöks mest, hur lång tid användarna spenderar på olika delar av webbplatsen och vilka klickmönster som förekommer, kan vi optimera användarupplevelsen och erbjuda mer relevant innehåll. Dessa tekniker är under ständig utveckling för att förbättras.
Aktivering av kundbeteende och integration med CRM
Webbplatsanalys kan användas för att aktivera kundbeteende genom att erbjuda personliga och skräddarsydda upplevelser. Genom att analysera data om användarnas beteenden och preferenser blir det enklare att skapa relevanta rekommendationer och anpassade erbjudanden. Dessutom kan webbplatsanalys integreras med Customer Relationship Management (CRM)-system för att bättre förstå och engagera befintliga och potentiella kunder.
Minskat fokus på datainsamling
Tidigare har huvudfokuset varit att samla in så mycket data som möjligt från webbplatser. Men i framtiden kommer vi att vara mer noggranna med vilken information vi samlar in, alltså den mest relevanta och användbara informationen. Detta gör det möjligt att hantera datamängder mer effektivt och undvika att bli överväldigade av oanvändbar eller irrelevant data.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är att förstå och utnyttja kraften i webbanalys avgörande för framgång i den digitala tidsåldern. Det är ett dynamiskt område som möjliggör för företag och individer att fatta datadrivna beslut, optimera sin onlinenärvaro och låsa upp värdefulla insikter om användarbeteende.
Genom att implementera rätt verktyg, spåra nyckeltal och analysera data effektivt kan du få en djupare förståelse för din publik, förbättra webbplatsens prestanda och få mätbara resultat.
Kom ihåg att webbanalys inte enbart handlar om siffror och grafer. Det är en pågående resa av upptäckter, experiment och ständiga förbättringar.
Tänk på att sätta tydliga mål, anpassa din analysstrategi med dina affärsmål och regelbundet se över och anpassa ditt tillvägagångssätt. Vidare bör du hålla dig nyfiken, vara fokuserad och aldrig underskatta kraften i data.
Lycka till med att analysera och må dina datadrivna insikter bana väg till framgång!
Tips!
Om du vill lära dig mer om webbanalys och hur du kommer igång rekommenderar vi att du börjar med att lära dig Google Analytics. Spana in den här videon! 👇
Är du intresserad av att starta en karriär inom digital marknadsföring och webbanalys? Då kanske någon av de här utbildningarna kan var rätt för dig.